20 maart: Kletterdei!

bron: 11fountains.nl

De 11fountains gaan weer aan en dat vieren we dit jaar met IJlst.

Bloemen kruipen uit hun bol, trekvogels keren terug van hun vakantie en de fonteinen spuiten, nevelen en klateren weer. Met Kletterdei vieren we dat de 11 fonteinen in de 11 steden weer aan gaan als startschot voor de lente; voor wandelen, fietsen, suppen en varen op die eerste warme dagen. Wethouder Petra van den Akker komt naar IJlst om samen met de kinderen de fontein weer te laten kletteren. Ontmoet elkaar op 20 maart 2024 bij de fontein ‘Onsterfelijke Bloemen – Rikka’ en vier mee!

Het programma

Om 14:30 heten we je van harte welkom bij de fontein (De Dassenboarch, 8651 NE IJlst). Daarna kun je met één van de stadgidsen van ‘Beleef IJlst’ op pad om de historische Elfstedenstad te ontdekken. En verzorgt ‘Beleef IJlst’ muziek van lokale artiesten. Kinderen kunnen zich aanmelden om te helpen met bloemen planten rond de fontein of meedoen aan een workshop sleutelhanger maken in museum Houtstad IJlst.  

  • 14.30 uur: Welkomstwoord door Wethouder Petra van den Akker
  • 14.45 uur: Rondleidingen met stadsgidsen en workshops voor kinderen
  • 15.45 uur: Terugkeer naar fontein ‘Onsterfelijke Bloemen – Rikka’
  • 15.45 uur: Wethouder Petra van den Akker aan het woord
  • 16.00 uur: Fontein ‘Onsterfelijke Bloemen – Rikka’ klettert weer  
  • 16.30 uur: Verwacht einde

25 november: Gastfrij mei Bruno

Muziektheater met troubadour Bruno Rummler

Update: bekijk hier de live registratie van dit optreden.

Zaterdagavond 25 november van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk zeer welkom!

In verband met de beperkte ruimte graag aanmelden via info@houtstad-ijlst.nl

Bruno: “Centraal in GastFrij mei Bruno staat aandacht hebben voor elkaar en dit weten te behouden, zeker in de eigen mienskip. Aandacht voor elkaar geeft ruimte: ieder doet ertoe! Door verhalen met elkaar te delen en naar elkaar te luisteren, leren we elkaar beter begrijpen. Muziek is hierbij tijdens deze tour onmisbaar.” Lees hier meer over dit project.

Viking Games en historische ontdekkingen in Houtstad IJlst

Wat? Aftrap van de museummaand
Waar? In en om het museum
Hoe laat? Van 11.00 tot 12.00 uur

Houtstad IJlst bereidt zich voor op een opwindende en historisch doordrenkte maand vol Viking-avonturen, met als hoogtepunt de Viking Games op 4 november. In dit evenement zullen lokale held Wout Zijlstra en zijn vrienden strijden om de felbegeerde Viking Bokaal, met een spectaculaire boomstamsjouwcompetitie die bepaalt wie de sterkste Fries of Friezin is. Bovendien zal een authentiek Vikingschip aan de wal liggen om bezoekers mee terug te nemen naar de tijd van de Vikingen.

De Vikingen staan niet alleen bekend om hun beruchte plunderingen, maar waren ook bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, zelfs hier in IJlst. Volgens overlevering vond de eerste Vikingaanval plaats in 810 n.Chr., waarbij een leger van meer dan 200 schepen de Friese eilanden aanviel en later ook het vasteland binnenviel. Pas na een betaling van 100 pond zilver vertrokken de Vikingen weer. In de maand november zullen kinderen aan de hand van verhalen en educatieve opdrachten ontdekken wat het betekende om een Viking te zijn in het Frisia van weleer.
Op zaterdag 4 november zal Wout Zijlstra strijden als een Viking in de spannende Viking Games. Iedereen wordt uitgenodigd om hun krachten te meten en deel te nemen aan de strijd om de Viking Bokaal. Het programma start om 11.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Tijdens de Open Museum Maand kunnen bezoekers ook genieten van de replica van het oorlogsschip Skuldelev V, dat oorspronkelijk rond 1030 werd gebouwd. Dit schip is aangemeerd in Houtstad IJlst en biedt een unieke kijk in de maritieme geschiedenis. Daarnaast is er het enorme katapultwapen “de Blijde,” dat in opdracht van het Fries Museum is gebouwd door ROC Friese Poort.

Gedurende de hele maand november zullen er demonstraties en workshops plaatsvinden over houtbewerking, geschikt voor jong en oud, om een diepere waardering te ontwikkelen voor de vaardigheden en ambachten van vervlogen tijden.

Houtstad IJlst nodigt iedereen uit om de magie en de historische rijkdom van de Vikingcultuur te ervaren tijdens deze gedenkwaardige maand vol evenementen en educatieve mogelijkheden. Mis het niet!

Houtstad Ijlst doet mee aan de Open Museum Maand in november 2023. Alle inwoners van Friesland mogen dan gratis bij inlevering van een Open Museum Maand waardebon ons museum bezoeken! Kijk snel op: www.museummaand.frl

Vacature: Coördinator Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn voor Houtstad IJlst onmisbaar. Onze vrijwilligers zijn uit het “goede hout” gesneden en het allerbelangrijkste voor Houtstad IJlst. Daarom zijn wij op zoek naar een enthousiaste Coördinator Vrijwilligers. Ben jij een verbinder, kan je goed met mensen omgaan en zie je daarnaast een uitdaging om het vrijwilligerswerk te verstevigen voor de toekomst? Lees dan snel verder!

Als Coördinator Vrijwilligers houd je je voornamelijk bezig met de vijf b’s: binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden en beëindigen volgens het vrijwilligersbeleid. 

Daarnaast ben je beschikbaar om de inzet van vrijwilligers in Houtstad IJlst te stimuleren en te organiseren. De vrijwilliger mag en kan zijn talenten in Houtstad IJlst ontwikkelen. Je zorgt hierbij voor focus, duidelijkheid en structuur. De persoonlijke aanpak staat hierin centraal.

Je bent een belangrijke schakel tussen de vrijwilligers en het bestuur. Je helpt om te komen tot een doelgerichte inzet, continuïteit en kwaliteit van de vrijwilligers binnen Houtstad IJlst. Je kunt  je eigen tijd indelen en krijgt alle ruimte om deze functie in te vullen. Je bent aanwezig bij de bestuursvergaderingen. Maandelijks is er een vrijwilligersbijeenkomst waarop je uitgebreid bij kunt praten met je collega vrijwilligers.

Als vrijwilliger start je eerst met een intakegesprek en een proefperiode. Meer weten? Neem dan contact op via: info@houtstad-ijlst.nl 

  • Je kunt goed met mensen omgaan
  • Organiseren is je tweede natuur
  • Je bent flexibel als het net even anders gaat dan verwacht
  • Het lukt je om mensen te stimuleren en te motiveren
  • Je hebt oog voor de talenten van anderen
  • Je bent een verbinder en netwerker

Je maakt deel uit van onze in ontwikkeling zijnde en enthousiaste vrijwilligersgroep Houtstad IJlst. Er worden diverse activiteiten georganiseerd voor de vrijwilligers. Je ontvangt van ons een bezoekerskaart waarmee je alle musea van Friesland gratis kan bezoeken. Voordat je start wordt je ingewerkt. Je valt als vrijwilliger onder de vrijwilligersverzekering van de gemeente SWF.

Wij hebben de missie om de geschiedenis van het prachtige IJlst met een breed publiek te delen. Dit doen we met een aantrekkelijke collectie en activiteiten.

Rectificatie

In het Dryltser Kypmantsje staat per abuis dat er op 11 november een workshop IJsvolgels maken is. Dat is niet juist, er is een workshop pyrografie. Onze excuses voor het ongemak.

Op onze agenda ziet u steeds ons actuele en zoveel mogelijk bijgewerkte programma.

Lustrumfeest 5 jaar Houtstad IJlst

In Museum en Werkplaats Houtstad IJlst draait het om meer dan hout alleen

Auteur: Ynte Dragt / Groot Sneek
Foto’s: Martin de Groot

IJLST – In 2018 opende Museum en Werkplaats Houtstad IJlst haar deuren en in het nabijgelegen MFC De Utherne werd zaterdag het eerste lustrum gevierd met een thema-avond. Het werd een inspirerende avond, waarbij onderwerpen als duurzaamheid, innovatie, mienskip, cultuur, educatie en ambacht werden besproken.

De zaal was goed gevuld met vrijwilligers, donateurs en overige belangstellenden. De aftrap was voor de architect van het gebouw, Haico Meijer van Onix NL uit Groningen, over de totstandkoming van het ontwerp en de bouw van het museum met de werkplaats. In 2018 won het bouwwerk de Vredeman de Vriesprijs, een architectuurprijs van provincie Fryslân. Dat was meteen al een mooi hoogtepunt in het prille bestaan van het museum.

Boekpresentatie
Vervolgens werden de bezoekers vermaakt door de boekpresentatie van oud-gedeputeerde Sietske Poepjes, die onlangs haar eerste boek ‘Eigenheid’ publiceerde. Het boek is een persoonlijke vertelling over Friese identiteit en regionale culturen. Een Europese rondreis met een historisch tintje die begint in Sneek en via onder meer Antwerpen en Budapest weer terugkeert in de waterpoortstad.

Forumdiscussie
De avond werd afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van Renate Kuivenhoven waar een vijftal stellingen werden voorgelegd aan een selecte groep tafelgasten. Naast Haico Meijer en Sietske Poepjes namen daar aan deel:  Jan J. Nooitgedagt (bestuurslid museum én nazaat van), Belle Dijkstra (vakdocent techniek), Wietse de Vries (bouwbedrijf Dijkstra Draisma) en Anne-Wil Lucas (manager innovatie NOM).

Het werd een interactieve discussie waar het publiek ook aan deelnam en met een breed scala aan onderwerpen, zoals de Lelylijn en de invloed op de regio en draagt cultuur bij aan een goede gezondheid. Uiteindelijk keerde de discussie terug naar de oorsprong; het hout. Gepleit werd voor veel meer hergebruik van houtproducten en meer aandacht voor ambachtelijke beroepen in het onderwijs, want dat laatste is veel te ver naar de achtergrond verschoven. Daar was iedereen het unaniem mee eens. Als laatste kwam vanuit het publiek nog een mooi pleidooi voor de vrijwilligers en de vakmensen die Houtstad IJlst draaiende houden en daarmee was de cirkel van de avond rond.

IJlst op de kaart
Met de thema-avond wil Stichting Houtstad IJlst laten zien dat het museum veel meer is dan hout alleen. Het museum heeft volgens de voorzitter van het stichtingsbestuur Jeroen Deen ook bijgedragen aan een stuk stadsontwikkeling van IJlst. “Vijftien jaar geleden waren we misschien de minst bekende stad op de Elfstedenroute, maar daar is IJlst in veranderd. Wij zijn geen doorvaarroute meer naar watersportplaatsen als Heeg en Woudsend, maar een stad geworden waar het nodige te doen en te beleven valt, niet alleen voor toeristen maar ook voor de inwoners zelf. We hebben onszelf op de kaart gezet”, aldus Deen.

Daar heeft het museum en de werkplaats aan de Geeuw bij de karakteristieke houtzaagmolen ‘De Rat’ zeker aan bijgedragen. Het museum vertelt over de geschiedenis van de stad, de fabriek Nooitgedagt met schaatsen, schaven, houten speelgoed en nog veel meer. Met de werkplaats erbij is Houtstad IJlst een educatief en cultureel centrum geworden met aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals cursussen en workshops, de Groene Tafel en Repair Café. Maar de basis van alles blijft het natuurproduct hout. 

Elke 3e zaterdag van de maand: Repair Café IJlst

Wat doe je met een koffiezetapparaat dat het niet meer doet? Een mes dat niet meer goed snijdt of een schaar die niet goed knipt? En dat kleine kastje of stoel die je echt niet weg wil doen omdat het stuk is. Of een kledingstuk met een knoop er af of een scheurtje? Weggooien? Mooi niet!

Het Repair Café is er elke 3e zaterdag van de maand, het hele jaar met uitzondering van de maanden juli en augustus. De te repareren spullen kun je tussen 13.00 en 16.00 brengen.

In onze werkplaatsruimte draait het op die zaterdagmiddagen allemaal om repareren. Tussen 13.00 en 17.00 uur staan de reparateurs – allemaal vrijwilligers – klaar om de bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties. Het aanbieden van te repareren spullen kan tot 16.00 uur. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Koffiezetapparaten, kleine meubels, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Houtstad IJlst  bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig.  “In Nederland gooien we ontzettend veel weg” Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.” 

Alles wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in IJlst.

Zie ook: repaircafe.org en repaircafe.org/cafe/repair-cafe-ijlst/

Lustrumfeest zaterdag 14 oktober

In april 2018 zag het ‘houtmuseum’ het levenslicht en werd feestelijk geopend. Inmiddels bestaan we alweer ruim vijf jaar, dit willen we graag met u vieren. Daarom nodigt het bestuur van de Stichting Museum en Werkplaats Houtstad IJlst alle donateurs, betrokkenen, geïnteresseerden en niet te vergeten alle (voormalige) vrijwilligers uit voor een bijzondere avond met interessante sprekers.

Lees verder

9 september UIT-festival

Op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur staat Houtstad IJlst in het teken van cultuur tijdens het UITfestival. Wij trappen het culturele seizoen af met een expositie en meet & greet met pop-art artiest Johannes Oppewal. ’s Middags kan je de stad live ervaren met een rondvaart door IJlst.

Zaterdag én zondag te zien in IJlst!

Kijk voor meer informatie over de reizende pop-up expositie Heitelân op PopArt.frl

Breng zeker ook een bezoek aan onze buurman Houtzaagmolen de Rat. De molen is de hele dag geopend en gratis toegankelijk in verband met Open Monumentendag.

Word vrijwilliger bij Houtstad IJlst

Bijna 50 enthousiaste medewerkers zorgen ervoor dat het museum het gehele jaar open is en er activiteiten plaats vinden. Gezamenlijk verrichten zij allerlei werkzaamheden. Ze werken als gastvrouw of gastheer bij de balie en in de werkplaats en verkopen artikelen in het winkeltje, begeleiden scholen en doen nog veel meer. Een keer per maand is er een informatieve vrijwilligersavond en een keer per jaar is er een gezellige bijeenkomst.

Het museum is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het je leuk, neem dan contact op en maak een afspraak om te kijken wat je leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen: info@houtstad-ijlst.nl

Wij zoeken gastvrouwen en gastheren voor:

De receptiebalie: je ontvangt de bezoekers en vertelt ze wat ze allemaal in het museum kunnen vinden. Daarnaast verkoop je kaartjes en artikelen uit het winkeltje.

De werkplaats: je hebt affiniteit met hout en gereedschap en kunt daar ook iets over vertellen. Je zorgt er ook voor dat bezoekers veilig (eenvoudige) werkstukken kunnen maken of de gereedschappen kunnen proberen.

Rondleidingen: je vindt het leuk om verhalen te vertellen over het museum en over IJlst en kunt een groep bezoekers op een onderhoudende en prettige manier rondleiden in het museum.