De Houtmeesters

PRAKTISCHE DEMONSTRATIES VOOR HOUTBEWERKERS

Snel aanmelden!
Het aantal plaatsen is beperkt tot 25. Vorig jaar waren we elke avond uitverkocht, dus meld je vroegtijdig aan via het e-mail adres houtmeesters@houtstad-ijlst.nl

Ook deze winter doen we het weer: in een serie demonstraties in Museum en Werkplaats Houtstad IJlst geven ‘Houtmeesters’ hun geheimen prijs: Hoe maak je bijvoorbeeld op een slimme manier een kastje? Welke drie tips verhogen de kwaliteit van je houtverbindingen?

Lovende reacties

Ervaren meubelmakers, timmermensen en gereedschap kenners leggen uit hoe zij met hout werken. Aan de hand van voorbeelden kun je ze thuis proberen na te maken. Na de eerste editie waren de reacties lovend, dus doen we het dit jaar nog eens, maar dan iets uitgebreider. Nieuw is onder meer dat we deze winter ook op bedrijfsbezoek gaan én dat we je uitdagen om zelf het gedemonstreerde werkstuk na te maken. De Houtmeesters helpen je daarbij zelfs: je kunt terugkomen en je vragen voorleggen.

Voor wie?

We organiseren de Houtmeesters voor iedereen die slimmer en beter met hout wil werken. Vaak gaan we daarbij terug naar de kern van het ambacht. Het uitgangspunt is dat we technieken behandelen die iedereen met basisgereedschap thuis kan gebruiken. Ervaring is niet nodig, interesse en een aandachtig oor is alles wat je nodig hebt.

Tijd: 20:00 uur tot 21:30 uur
Entree: €5,- per avond
Groepsgrootte: maximaal 25 mensen per avond

Programma 2024

12 februari – Elektrisch Handgereedschap
Houtmeester Jaap Bosma verzorgt de sessie van februari over het gebruik van elektrisch handgereedschap en met name de bovenfrees. Veel mensen hebben dit apparaat ooit gekocht maar weten zich er nauwelijks raad mee. Jaap laat zien hoe je de bovenfrees onder controle krijgt en er verbluffend snel, verbluffend mooie dingen mee kunt maken.

11 maart – De basis van SketchUp
De Houtmeester van maart is ook een Ontwerpmeester! Als doorgewinterd ontwerper (en voorzitter van Houtstad Museum) laat Jeroen Deen zien wat je als beginnend meubelmaker allemaal kunt met SketchUp, het wonderbaarlijke ontwerpprogramma waarmee je gratis 3D tekeningen kunt maken. Ook interessant voor iedereen die vindt ‘dat ie niets met computers heeft’.

Maandag 8 april – De Houten Fiets van Kurt
In april halen we in wat voor januari stond gepland: Kurt Boomgaard, architect en houtbewerker uit Franeker, komt vertellen hoe hij de Houten Fiets heeft ontworpen en gebouwd.